W czwartek 28 listopada miało miejsce podsumowanie projektu „Od krówki do lodówki”, który realizowany był w ramach zajęć Deutsch AG. Celem projektu jest kształtowanie wśród uczniów dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych.
Chętni uczniowie dwa razy w tygodniu spotykają się i pod kierunkiem Pani Marii Sikory rozszerzają swoją wiedzę o państwach niemieckojęzycznych oraz usprawniają umiejętności językowe. Tym razem wzbogacali swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania się w oparciu o produkty mleczne. Poznali drogę mleka przez wszystkie etapy przetwarzania oraz jego wartości odżywcze. Czytali przepisy na pyszne mleczne desery oraz informacje na opakowaniach produktów mlecznych A wszystko to w języku niemieckim. Była konsumpcja produktów mlecznych, tworzenie deseru oraz reklamy o tematyce mlecznej. Etap końcowy to prezentacje uczestników projektu.